10 enkle steg for å skrive en låt

1) Start med en tittel:
Det viktigste med en låt, er det første inntrykket folk får av den. I de fleste tilfeller er det tittelen. Finn en tittel du liker, og skriv ut i fra den.

2) Still spørsmål til Tittelen:
Lag aktuelle problemstillinger som kan oppstå gjennom denne tittelen. Se på en låt som et problem som må løses, og problemet er tittelen.

3) Bygg Strukturen på låta:
Strukturen på låta er ofte definert av hvilken sjanger det er. En pop-låt har nesten utelukkende dette oppsettet:
Vers-Refreng-Vers-Refreng-Bridge-Refreng.
Her står du fri til å velge selv, men dette er en god base å gå ut fra.

4) Velg Spørsmålene:
Her skal du velge spørsmålene du har ramset opp i punkt to. Bruk det du syns er best til refrengene, og besvar et spørsmål i hvert vers. 

5) Finn Melodien:
Nå skal vi over til den gøye biten (for min del hvert fall); lage en melodi. Lag en diskusjon med deg selv angående spørsmålene du definerte i punkt 2, og hør om du liker ordlyden/rytmen på noen av disse setningene. Dette vil da bli grunnmelodien i låta di.

6) Finn akkorder til melodien din:
Her står du helt fritt til å velge blant mange akkord-progresjoner, hvor hver forskjellige progresjon har sitt eget utrykk. For å simplifisere det vil jeg anbefale deg disse 2 (som er mine favoritter):
Em-C-G-D
F-C-G-Am
Merk at disse kan transponeres opp og ned fritt for å tilpasse melodien du lagde i punkt 5.

7) Finn en god åpningsreplikk:
De fleste folk som hører på musikk, bytter bort dersom de ikke liker det de hører innen 25 sekund. Åpningslinja må derfor engasjere og fange lytteren. Dette kan være et spørsmål, et sammendrag av låta, eller til og med en dristig uttalelse.

8) Bygg videre på teksten:
Her skal du bygge videre på setningen du fant i punkt 7, samtidig som du fortsetter følger formatet om å svare på det originale spørsmålet fra punkt 4. Gjør så dette med refrenget og andre vers.

9) Skriv bridgen:
Bridgen burde være en konklusjon, eller en oppklaring av problemet. Denne skal helst være i konflikt med vers 1. Dersom vers 1 var positiv, skal denne være negativ og vice versa.

10) Spill inn låta:
Dette er det viktigste av alt. Så fort låta er ferdig, finn frem mobilen og spill inn en demo av det du har laget. Dette gjør at du husker det du har laget, og gir deg et morsomt minne å se tilbake på når sangen endelig er ferdig innspilt. 

Ta-da! Da har du ei låt, og er klar for å ta musikkverden med storm!

Scroll Up